Jan Hut

Meer eenvoud

De oplosrichting

Stel je voor je wilt graag beschikken over veel televisiekanalen en snel internet. Je woont in een gebied waar geen kabelmaatschappij diensten aanbiedt en als je dan pech hebt en je woont ook nog een eind van de telefooncentrale dan heb je een probleen.

De afstand tot telefooncentrales kun je hier bepalen. Dit is een erg ruwe berekening maar je ziet er wel de grafiek m.b.t. afstand en snelheid. Een beter overzicht van de centrales is hier te vinden.

Het TV probleem kun je nog oplossen met schotel. Maar om ook snel internet te kunnen gebruiken is lastiger. Vaak is de downloadsnelheid nog net toereikend, upload is dan een drama. Een probleem die je niet in je eentje kunt oplossen.

Het probleem is dus het investeren in de aanleg van de kabel want dat is duur € 25,- per meter graven. Commerciële partijen zullen dit nooit doen want die investering is niet rendabel zeker als er nog lang niet alle grote plaatsen ontsloten zijn. Dan zal men investeren in de wat kleinere plaatsen en op het allerlaatst de kleine dorpen. In mijn beeld zal het buitengebied nooit ontsloten worden door commerciële partijen of de overheid moet al stevig bijleggen. 

In mijn ogen is er maar één oplossing. Zelf de infrastructuur aanleggen en dan de providers uitnodigen de diensten te leveren. Dat zelf aanleggen kan alleen als er een redelijk deel van de bewoners in het buitengebied en de kleinee kernen meedoen. Er is één groot verschil. De investering van de bewoners is een investering als in een huis. Daar heb je jarenlang plezier van (bij een woning heeft een hypotheek een looptijd van 30 jaar). Voor een commercieel bedrijf moet die investering al na 4 jaar geld opleveren. 

 

Al die klanten hebben dus een gezamenlijk belang. Van oudsher werden dat soort problemen ondergebracht in een Coöperatie. Het grote voordeel is dat de eigenaar van het netwerk kan bepalen wie de diensten aanbiedt en tegen welke prijs. Die aanbieder kan dus zorgen voor de facturering, de provisioning en kan aan de coöperatie een vergoeding betalen voor het gebruik van het netwerk. (vaak wordt gerekend met € 10,- per maand per werkende aansluiting.

 

Het start dus allemaal met het bijeenbrengen van een groep belanghebbenden. Die moeten met elkaar de kar trekken. Want één ding is zeker zonder lokale inbreng krijgen bewoners van het buitengebied geen breedband.

 

Natuurlijk is er ook belangstelling vanuit e overheid. Europa geeft ook aan dat in 2020 in heel europa snel internet beschikbaar moet zijn. zie ook de achtergrond via de site Europa decentraal 

De nationale regering zal deze richtlijn volgen. Op 16 december 2013 is er een kamerbrief rond breedband verschenen. 

 

Op provinciaal niveau is de provincie Overijssel erg vooruitstrevend. Er blijven voldoende gebieden over waar geen acties lopen. Heb je belangstelling ik kom met plezier langs om de ins- en outs te delen. Mail me op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

 

Ik woon in Visvliet

visvliet

Het stille midden

Voorbij gebabbel van innerlijke stemmen
en vlagen van divers gevoel
is een opening naar binnen
met liefde voor wat is
en een venster naar buiten
om de ander te zien, te horen
en niet altijd te begrijpen.

Dat maakt niet uit;
we zijn allen sterren aan dezelfde hemel
harten op dezelfde aarde
en doordrongen van het stille midden
waarop slechts afgestemd hoeft te worden

© Helena Kwaaitaal